مهم‌ترین اخبار بورسی کدال امروز (یکشنبه ۵ اسفندماه ۱۴۰۳) بورس فردا (دوشنبه، ۶ اسفند ۱۴۰۳) فعال است؟ ویدئو| داروخانه‌های مشهد زیر ذره‌بین نظارت تعزیرات حکومتی نانوایی‌های سیار، راهکاری برای رفع کمبود توزیع نان در مشهد در ایام پایانی سال مدیرکل صمت خراسان رضوی: پیشنهاد می‌کنم برق اصناف از ساعت ۶ عصر قطع شود! معاون اول رئیس جمهور: مقابله با محتکرین و نظارت بر بازار از اولویت‌های دولت است کشف ۲۵ هزار تن شکر قاچاق و خارج از شبکه توزیع در خراسان رضوی افزایش سن بازنشستگی ابلاغ شد + جزئیات (۵ اسفند ۱۴۰۳) بررسی وضعیت اشتغال دانش‌آموختگان رشته‌های مهندسی | مهندسان در هندسه بیکاری! قیمت امروز خودرو‌های خارجی (۵ اسفند ۱۴۰۳) | اپتیما ۵ میلیارد و ۲۲۰ میلیون تومان قیمت امروز خودرو‌های داخلی چه تغییری کرد؟ (۵ اسفند ۱۴۰۳) + جدول آغاز گشت‌های نظارتی مشترک تعزیرات حکومتی و دستگاه‌های نظارتی خراسان رضوی در آستانه ماه رمضان و نوروز ۱۴۰۴+ویدئو بلیت هواپیما روی دور گرانی | تخلف ایرلاین‌ها باوجود تلاش دولت برای کنترل نرخ تغییر انتظارات فعالان بازار از آینده بازدهی بازار‌های مالی (۵ اسفند ۱۴۰۳) پایان خوش بورس | رشد ۲۱ هزار واحدی شاخص کل (۵ اسفند ۱۴۰۳) آغاز روند کاهشی قیمت طلا در مشهد (۵ اسفند ۱۴۰۳) ۲۰ هزار میلیارد تومان، واردات سوغات مشهد از چین! | تسهیلات تضمینی برای تولیدکنندگان سوغات زیارت در مشهد قیمت امروز ارز، طلا، سکه و بیت کوین (۵ اسفند ۱۴۰۳) | نزول دلار به کانال ۹۳ هزار تومان آمادگی کامل برای تأمین کالا‌های اساسی در ماه مبارک رمضان و ایام نوروز در مشهد و خراسان رضوی (۵ اسفند ۱۴۰۳) ۱۰ اسفند ۱۴۰۳ حساب یارانه بگیران شارژ می‌شود | مجموع دریافتی خانوار‌های یارانه‌بگیر در اسفندماه چقدر می‌شود؟ تأمین ۷۳ درصد از هزینه‌های جاری کشور از محل مالیات قیمت جدید خودرو‌های کرمان موتور در کارخانه اعلام شد (۵ اسفند ۱۴۰۳) مشکل مسکن و درمان کارگران با همراهی و کمک دولت حل می‌شود قیمت سیب‌زمینی بالاخره در مشهد کاهش یافت؟ (۵ اسفند ۱۴۰۳) کارگران: در رقم سبد معیشت و مزد تجدیدنظر شود علت اصلی گرانی برنج چه بود؟ عرضه اولیه «مهرمام» در بازار بورس، سه‌شنبه (۷ اسفند ۱۴۰۳) | چقدر نقدینگی نیاز است؟ ۳ روش برای استعلام کالابرگ الکترونیک تبیین برنامه تحول و مدل‌های کسب‌وکار سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران
سرخط خبرها

بودجه ۱۳۰ همت افزایش پیدا کرده یا ۴۰۰ همت؟ | ایده مجلس برای این افزایش چیست؟

  • کد خبر: ۲۰۸۸۱۴
  • ۰۹ بهمن ۱۴۰۲ - ۰۹:۳۲
بودجه ۱۳۰ همت افزایش پیدا کرده یا ۴۰۰ همت؟ | ایده مجلس برای این افزایش چیست؟
درحالی‌که هنوز بخش دوم لایحه بودجه ۱۴۰۳ یعنی «جداول» که همواره پرچالش بوده، به مجلس ارائه نشده، اما بررسی کلیات لایحه بودجه سال آینده در راند اول بسیار پرچالش برگزار شده است.

به گزارش شهرآرانیوز، درحالی‌که هنوز بخش دوم لایحه بودجه ۱۴۰۳ یعنی «جداول» که همواره پرچالش بوده، به مجلس ارائه نشده، اما بررسی کلیات لایحه بودجه سال آینده در راند اول بسیار پرچالش برگزار شده است. مجموعه دولت و در رأس آنها، سازمان برنامه‌وبودجه نسبت به تحمیل حدود ۴۰۰ همت بار مالی جدید که طبیعتا باید آن را کسری جدید خواند، معترض است، اما مجلسی‌ها می‌گویند هیچ بار مالی به لایحه بودجه سال آینده اضافه نکرده‌اند و عمده هزینه‌هایی که سازمان برنامه نسبت به آن هشدار می‌دهد، در قالب شفاف‌سازی‌های مجلس قابل جبران بوده و منابع و مصارف تراز شده‌اند.

حمیدرضا حاجی‌بابایی، رئیس کمیسیون تلفیق در گفت‌وگوی اخیر خود می‌گوید: «بودجه‌ای که به مجلس ارائه شد، ناترازی‌های خاصی داشت. در مجلس سعی شد این ناترازی‌ها تا جایی که امکان دارد تراز شود، البته در حدی که توانستیم. آن قسمتی هم که تراز نشد به دولت برگشت تا در مرحله دوم تراز شود. ما در لایحه بودجه ۱۴۰۳ مصوبات خوبی برای کارکنان دولت، بازنشستگان، حقوق سرباز‌ها و... داشتیم و همچنین تسهیلات خوبی برای امور جوانان و خانواده در نظر گرفتیم و درمجموع می‌توانم بگویم بودجه‌ای که به مجلس آمد و بودجه‌ای که از مجلس بیرون رفت، حتما قدرت تاثیرگذاری و شفافیتش بیشتر شده و ما سعی کردیم منابع عمومی دولت را تغییر اساسی ندهیم و این تغییرات جزئی هم به دلیل شفافیت به وجود آمد.»

در سمت دیگر، روز گذشته سازمان برنامه‌و‌بودجه کشور در اطلاعیه اعلام کرد: «تصویب بخش اول قانون بودجه ۱۴۰۳ درحالی به پایان رسید که علی‌رغم تلاش‌های همدلانه دولت، بار مالی بیش از ۲۰ مصوبه مجلس درمجموع بالغ بر ۴۰۰ هزار میلیارد تومان برآورد می‌شود.» در این اطلاعیه آمده است: «این مصوبات ضمن نقض اصل پذیرفته شده «تقدم منابع بر مصارف» در بودجه‌ریزی، برخلاف اصل ۵۲ قانون اساسی، شاکله لایحه دولت را تغییر داده و برخلاف اصل ۷۵ قانون اساسی، فاقد منابع لازم برای اجراست و می‌تواند به کسری بودجه دولت به‌عنوان «ام‌الخبائث» مسائل کشور دامن بزند.»

همچنین داود منظور، رئیس سازمان برنامه و بودجه نیز در نشست علنی شنبه هفتم بهمن ماه مجلس با اعلام این مورد که بودجه در مجلس افزایش بیش از ۴۰۰ همتی داشته، گفت: «درخواست می‌کنم مجلس شورای اسلامی در طرف منابع بودجه هم مشخص کند دولت منابع مالی مورد نیاز برای انجام این تکالیف را که از سوی نمایندگان مصوب شده، چگونه تامین کند.»

کدام ادعا را باور کنیم؟

نگاهی به اعداد و ارقام لایحه بودجه مصوب مجلس نشان می‌دهد سقف منابع و مصارف بودجه عمومی که در لایحه دولت حدود حدود ۲ هزار و ۴۶۲ هزار میلیارد تومان پیش‌بینی شده بود، با تغییرات مجلس به ۲ هزار و ۵۶۲ هزار میلیارد تومان رسیده که نشان از افزایش ۱۰۰ هزار میلیارد تومانی در سقف منابع و مصارف دارد.

البته این ۱۰۰ همت عددی است که در مصوبه مجلس به صراحت به آن اشاره شده، اما بررسی اجزای مصوبات مجلس نیز نشان می‌دهد ارقام سمت مصارف باید چیزی فراتر از ۱۰۰ همت باشد، موضوعی که در گزارش سازمان برنامه و بودجه و بررسی آثار تبصره‌های مختلف مصوب در مجلس قابل مشاهده است. آنطور که در جدول گزارش حاضر آمده، مصوباتی که نمایندگان مجلس داشته‌اند در بخش مصارف حدود ۴۰۰ همت بار مالی به سقف بودجه اضافه می‌کند.

اما این اختلاف در اعداد از کجا ناشی می‌شود؟ باید گفت این اختلاف در برداشت سازمان برنامه و بودجه احتمالا از آثاری است که مصوبات به ظاهر توصیفی مجلس از خود به جای می‌گذارد. به عبارتی، در مصوبات مجلس موارد توصیفی در تبصره‌های مختلف آمده که هرکدام از آن‌ها گرچه بار مالی قابل توجهی دارد، اما ردی از آن‌ها در جداول بودجه‌ای (۷ و ۹) نیست. از دیدگاه سازمان برنامه همه این مصوبات دولت را به گروه‌های زیادی، از کارمندان خودش گرفته تا اقشار مختلف بدهکار می‌کند و درنهایت این دولت است که باید به تعهدات ایجادشده پاسخ دهد.

آنچه واضح است، سازمان برنامه‌و‌بودجه لیستی از آثار مالی تکالیف جدید مصوبات مجلس را به افکارعمومی ارائه داده و ضروری است مجلس نیز برای رد اتهام تشدید کسری بودجه، به ادعای سازمان برنامه و بودجه پاسخ علمی و حسابداری بدهد.

اما افزایش مصارف بودجه در مجلس صرفا ادعای سازمان برنامه‌و‌بودجه نیست و مرکز پژوهش‌های مجلس نیز در گزارش مفصلی با عنوان «ارزیابی کلیه احکام و تبصره‌های گزارش کمیسیون تلفیق درخصوص لایحه بودجه سال ۱۴۰۳» بیان می‌دارد: «در نتیجه مصوبات کمیسیون تلفیق در مواردی بار مالی جدید به لایحه دولت افزوده شده که می‌بایست درباره محل تامین آن تمهیدات لازم اندیشیده شود.» توجه داشته باشیم اغلب مصوبات کمیسیون تلفیق عینا در صحن علنی به تصویب رسیده است.

بودجه ۱۳۰ همت افزایش پیدا کرده یا ۴۰۰ همت؟ | ایده مجلس برای این افزایش چیست؟

منبع: فرهیختگان

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->